vbcn_logo_mobil

ledande aktör inom utveckling av svensk matfiskodling

röding – Arctic Superior

Odlad röding anses av många vara en delikatess. Det finns en anledning till vara för röding är den vanligaste råvaran till nobelmiddagarna. Kronprinsessan valde röding till sitt bröllop, likaså valde man röding då USAs president gästade Sverige. Det mesta av den odlade rödingen finns i filéad form på resturanger där den utgör en exklusiv maträtt. En mindre del säljs i dagligvaruhandeln som hel fisk. Den inhemska efterfrågan är stor varför den största delen av den producerade volymen konsumeras i Sverige. Viss del exporteras till andra Europeiska länder.      

Rödingen är en uppskattad matfisk och som till absolut största delen saluförs som odlad. Sverige är ett av de ledande länderna när det gäller rödingodling. Rödingen har röd köttfärg och är god helstekt i panna eller ugn, grillad, rökt eller gravad.
 

Avelsprogram på röding vid forskningsstationen i kälarne

På forskningsstationen i Kälarne ligger vi långt framme när det gäller avelsarbete på fisk för fiskodling. Särskilt projektet med rödingstammen Arctic Superior har varit framgångsrikt. Avelsarbetet på röding som startade 1984 är ett bra exempel på effekten av ett målmedvetet selektionsarbete på en ny art i vattenbruket.

Det är viktigt att komma ihåg att avelsarbetet inte sker på vild fisk, utan bara för att få fram odlingsfisk med goda egenskaper. När det gäller husdjur som kor, grisar och hönor tycker vi det är naturligt med avel. Det är avgörande för en mjölk-, kött- eller äggproducent att djuren håller sig friska, växer bra och lägger många ägg (om det är frågan om hönor, vill säga). Sedan tusentals år har människan genom avel tagit tillvara önskvärda egenskaper hos djuren.

Efter att ha testat fyra rödingstammar i kassodling baserades avelsprogrammet på den mest snabbväxande Hornavanrödingen. Tio generationers avelsarbete på denna röding har kunnat genomföras av forskare vid Vattenbruksinstitutionen vid SLU i Umeå
tillsammans med Vattenbrukscentrum Norr AB i Kälarne.